Eveniment
Calendarul zilei de 4 ianuarie
46 î.Hr.: Iulius Cezar înfrânge armata republicană condusă de fostul său susținător, Titus Labienus, în bătălia de la Ruspina (astăzi în Tunisia).
1643: Se năştea savantul Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom englez, celebru pentru teoria gravitaţiei (d. 1727)
1785: Se năştea Jacob Grimm, lingvist, filolog şi povestitor german (d. 1863)
1798: Constantin Hangerli ajunge la București și devine noul Domn investit de Imperiul Otoman.
1809: Se năştea educatorul francez Louis Braille, inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători (d. 1852)
1835: În ziarul britanic „Bells Life“ apare prima rublică de șah din lume.
1854: Căpitanul vasului Samarang, William McDonald, a descoperit Insulele McDonald, insule nelocuite aflate în Oceanul Indian între Antarctida și Madagascar.
1896: Utah a devenit cel de-al 45-lea stat american.
1914: Se forma guvernul liberal condus de I. I. C. Brătianu
1918: A apărut, la Paris, a doua serie a publicației săptămânale „La Roumanie” (până la 12 iun. 1919), sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfășura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naționale românești.
1926: Parlamentul votează îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune (“Actul de la 4 ianuarie”) și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. Pe timpul minoratului lui Mihai s–a instituit o regență formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.
1931: Se năştea Nora Iuga, poetă, romancieră şi traducătoare
1946: Se năştea Mihai Constantinescu, cântăreţ şi compozitor
1948: Myanmar îşi proclama independenţa, ziua devenind sărbătoare naţională
1954: Înceta din viaţă poeta Elena Farago (Elena Paximade), îndrăgită autoare de poezii pentru copii (n. 1878)
1959: Luna 1 devine prima navă spațială care ajunge în vecinătatea Lunii.
1970: Înceta din viaţă actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov (n. 1886)
1980: Ca raspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 dec. 1979, președintele Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.
1990: Grupul pentru Dialog Social, constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţific, organiza prima conferinţă de presă
1996: Mircea Geoană primea acordul administraţiei americane pentru a prelua postul de ambasador la Washington
1998: Se stingea din viaţă compozitorul Vasile Veselovski, al cărui nume este legat de piese precum „Îmi spusese mie luna”, „Mambo, mambo”, „Cântă inima mea”, „Trecut-au anii”, „Ne cheamă ritmul să dansăm”, „Strada Speranţei”, „Merit eu” sau”De-ar şti ea marea” (n. 1925)
1999: Greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile, amenințând că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul refuză să negocieze.
2004: Roverul Spirit aterizează cu succes pe planeta Marte la 04:35 UTC.
2006: Înceta din viaţă poetul canadian de origine română Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch) (n. 1912)
2007: Nancy Pelosi devenea prima femeie din istoria SUA care prelua funcția de președinte al Camerei Reprezentanților
2010: Autorităţile din Dubai inaugurau celebrul turn Burj Khalifa
2013: Oana Schmidt Hăineală era aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii
2017: Simona Halep părăsea Shenzen Open după turul secund, românca fiind eliminată de cehoica Katerina Siniakova
Eveniment
VIDEO Cisternă răsturnată in Secuieni
Prin apel la 112, în jurul orei 10:35, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui eveniment în comuna Secuieni în urma căruia o cisternă încărcată cu motorină s-a răsturnat în afara părții carosabile. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD. Până la sosirea pompierilor, conducătorul auto s-a evacuat. Acesta primește îngrijiri medicale la locul evenimentului de la membrii echipajului SMURD. Pompierii au acționat pentru deconectarea bornelor bateriei pentru a evita producerea unui incendiu. De asemenea se acționează pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pentru evitarea producerii unei explozii. SURSA: ISU Neamţ
Actualitate
ViceBusters Film Challenge
ViceBusters Film Challenge este un eveniment proaspăt pentru comunitatea de tineri din Neamț și nu numai; este un nou concept ce presupune un concurs cu premii, de scurtmetraje ce pot fi filmate chiar și cu telefonul mobil, create de tineri pentru tineri. Este organizat de Consiliul Județean Neamț prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, Consiliul Județean al Elevilor Neamț.
Tematica primei ediții este „Pericole viciilor în rândul tinerilor” și se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal. Viciile au, din păcate, o influență nefavorabilă asupra dezvoltării copiilor și adolescenților. De aceea, misiunea noastră este de a crește gradul de conștientizare în rândul elevilor asupra riscurilor la care se expun din cauza viciilor de orice fel. Demersul nostru este unul mai mult decât informativ, și anume, o platformă de educare și descoperire a tainelor domeniului audiovizual. Tinerii care vor participa la acest concurs vor avea oportunitatea de a experimenta, într-un mediu creativ și colaborativ, tehnici de concepere și realizare de conținut într-o lume în care social media devine noul limbaj al societății.
Concursul s-a lansat în 1 august 2022 și se derulează în două etape:
Etapa 1 constă în conceperea unui scenariu conform regulilor stabilite în regulament, scenariu ce va fi înscris odată cu completarea formularului de înscriere până la data de 1 octombrie 2022. Scenariile vor fi evaluate de o comisie stabilită de organizatori, iar cele aprobate vor intra în etapa următoare.
Etapa 2 constă în realizarea filmelor de scurtmetraj, ce vor fi filmate și montate de către echipele participante până la data de 1 noiembrie 2022.
Invităm elevii să își adune prietenii, să identifice un viciu în rândul tinerilor, să pornească înregistrarea pe un telefon mobil și să dea frâu liber imaginației! Concursul are ca recompense premii în bani, trofee, diplome, iar juriul va fi format din 3 reprezentanți de seamă ai industriei de film din România, pe care îi vom dezvălui ulterior. Anunțarea câștigătorilor se va face în cadrul Galei de premiere a concursului ViceBusters Film Challenge, ce va avea loc la Piatra-Neamț, Cinema MonAmour, la data de 18.11.2022.
Detalii: vicebusters.ro
SURSA: aarc.ro
Actualitate
CONFERINȚĂ JUDEȚEANĂ – A ști și a nu uită, pentru a nu repetă
-
Actualitateacum 3 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 3 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 1 an
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 4 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 9 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 12 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 9 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog