Connect with us

Actualitate

Calendarul zilei de 3 noiembrie

Publicat

pe

 

*In calendarul ortodox Sf. Ierarhi Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala.
*In calendarul greco-catolic Sf. Ierarhi Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala.

*Ziua Vanatorilor de Munte.
*Ziua Nationala in Panama. Aniversarea proclamarii independentei (1903).
*Ziua Nationala in Dominica. Aniversarea proclamarii independentei (1978).

1493 Cristofor Columb a descoperit Insula Dominica
1800 A fost infiintata Casa Alba, resedinta presedintilor SUA, situata in Washington. Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului James Hoban, lucrarile incepand in anul 1978
1820 Independenta Ecuadorului.
1821 Independenta statului Nicaragua.
1834 A fost fondat in Bucuresti Muzeul de Istorie Naturala si Antichitati.
1844 La Teatrul Argentina din Roma are loc debutul lui Giuseppe Verdi cu „I due Foscari”.
1863 Americanul J.T. Alden a brevetat metoda de obtinere a drojdiei.
1890 Premiera Operei „Cneazul Igor” de Alexander Porfirjewitsch Borodin in Marea Opera din Sankt Petersburg
1903 Cu sprijin din partea SUA, Panama se desprinde de Columbia si isi proclama independenta.
1906 Alois Alzheimer prezinta la Congresul de medicina de la Tubingen datele fundamentale ale bolii care ii va purta numele.
1914 Primul Razboi Mondial Marea Britanie anunta ca toata Marea Nordului s-a transformat intr-un camp de lupta.
1918 Primul Razboi Mondial Semnarea armistitiului intre Imperiul Austro-Ungar si aliati, armistitiu care pune capat razboiului. Evenimentul a avut loc la „Villa Giusti”.
1918 Polonia isi declara independenta fata de Rusia.

1954: Avea premiera, în Japonia, prima parte a filmului Godzilla
1956: Era inaugurată Opera Română din Iași
1957: Căţeaua Laika era trimisă de sovietici în spaţiu, supraviețuind 7 zile
1957: Se năștea actorul suedez Dolph Lundgren, star al filmelor de acțiune
1958: La Paris, era inaugurat Palatul UNESCO
1995: Taifunul Angela lovea arhipelagul Filipinelor, unde a ucis aproape 1.000 de persoane
2013: O eclipsă de soare era vizibilă din Europa, Africa şi estul Statelor Unite
2014: Era inaugurat One World Trade Center, turnul ridicat la New-York în locul “Gemenilor” prăbușiți în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001
2015: Erau arestaţi preventiv cei 3 patroni ai clubului bucureştean Colectiv, mistuit de un incendiu ucigaş
2016: Peste 200 de refugiați mureau înecați în Marea Mediterană, în încercarea lor de a ajunge în Europa

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ateliere creative pentru copii, la Casa Culturii ,,Ion Creangă” din Târgu-Neamț

Publicat

pe

În această perioadă, în fiecare zi de marți, între orele 11:00-13:00, la Casa Culturii ,,Ion Creangă” s-au desfășurat ateliere handmade de confecționat ornamente pentru Paști, felicitări, colaje, ouă încondeiate, cusături, activități derulate în cadrul proiectului ,,SĂRBĂTORILE PASCALE LA ROMÂNI”, ediția I, coordonat de prof. Gîtlan Maria, Clubul Copiilor Târgu Neamț și prof. Ciudin Brândușa, C.S.E.I. Târgu Neamț.

,,Proiectul și-a propus ca prin activitățile derulate, elevii să aibă posibilitatea să-și descopere talentele, creativitatea, să socializeze într-un mediu sigur, non-violent, să fie stimulați să lucreze, să împărtășească experiențe culturale, de artă populară și să-și dezvolte competențe practice.

Lucrările copiilor pot fi admirate la Casa Culturii până la Sărbătoarea Paștelui, iar în zilele de Paști, pe 3 și 4 mai vor fi expuse în Parcul Central de lângă Casa Culturii la activitățile Festivalului Bucuria Luminii. Felicitări copiilor și cadrelor didactice implicate!”, au transmis reprezentanții Casei Culturii din Tâgu-Neamț.
Continua sa citesti

Actualitate

Bărbat căutat la nivel național pentru constituirea unui grup infracțional și șantaj, prins la Piatra-Neamț

Publicat

pe

Un bărbat din Roman, pe numele căruia Tribunalul Neamț a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost depistat și încarcerat de polițiști. Ieri, 19 aprilie, în baza activităților informativ-operative desfășurate de polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliției municipiului Roman în colaborare cu polițiștii Serviciului Investigaţii Criminale Neamţ a fost depistat, în municipiul Piatra Neamț, un bărbat de 42 de ani, căutat la nivel național.

,,Cel în cauză s-ar fi sustras de la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul Neamţ la data de 9 aprilie 2021, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj.

În fapt, în cursul anului 2017, cel în cauză împreună cu mai mute persoane s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, al cărei scop ar fi fost obţinerea unor foloase injuste prin acţiuni de ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor societăți comerciale din municipiul Roman, care administrau săli de jocuri de noroc.  

Aceștia ar fi amenințat cu acte de violență atât angajații care își desfășurau activitatea în sălile respective, cât și clienții. Prin aceste acțiuni, ar fi determinat reprezentanții acestor săli să le achite taxă de protecție”, potrivit Poliției Neamț.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

 

 

Continua sa citesti

Actualitate

Slujba Învierii va fi oficiată în afara bisericii! Vezi anunțul făcut de premierul Florin Cîțu

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu a declarat luni seara, 19 aprilie, că slujbele din noaptea de Paști vor fi ținute în afara bisericii, cu respectarea regulilor de distanțare. Miercuri va avea loc o discuție cu reprezentanții cultelor religioase pentru a organiza noaptea Paștelui Ortodox.

Șeful Guvernului a mai spus că în localitățile în care se ajunge la o rată de 60% de persoane vaccinate ar putea să nu mai existe restricții și că trebuie să fie luate în vedere alte măsuri sub formă de premiere pentru personalul companiilor care se vaccinează.

Iată cele mai relevante declarații:

  • Am discutat și cu primarii PNL și șefii de CJ, să vorbească despre beneficiile campaniei de vaccinare, dar la țară e nevoie de primar și de preot;
  •  Este nevoie de toată lumea, din ce am văzut eu și biserica, și toate cultele susțin campania în acest moment;
  • Eu cred că preoții susțin campania de vaccinare. Voi avea o discuție cu cultele din nou, miercuri, pentru noaptea de Paști, să vedem cum organizăm noaptea de paști ortodox;
  • Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, în jurul bisericii, etc. S-a putut și până acum se va putea și în noaptea de Paști. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare;
  • În acest moment dacă vrem să revenim la normalitate trebuie să avem această campanie de succes;
  • Sunt sigur că vom atinge aceste borne, sunt foarte optimist după discuțiile de la Cluj. Toți vor să aibă o normalitate, să fie închiși, deschiși etc;
  • Dacă ai tot personalul vaccinat, vorbim despre o altă situație. Noi vrem cu toții sau nu vrem să revenim la normalitate? Singura cale este vaccinarea;
  • Dacă se ajunge într-o localitate cu 60 % vaccinați, să nu mai existe restricții. Vom vedea, nu știu;
  • Putem să discutăm alte măsuri, pentru personal care este vaccinat, trebuie să existe o primă, potrivit Gt4media.
Continua sa citesti

Popular