Connect with us

Eveniment

Calendarul zilei de 23 noiembrie

Publicat

pe

1710: Începe a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova (23 nov. 110 – 11 iul. 1711)

1843: Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihăileană de la Iași, cu lecția „Despre importanța economiei politice”.

1864: Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române

1889: A fost instalat, într-un cazinou din San Francisco, primul tonomat din lume.

1940: Ion Antonescu, șeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit.

1945: A luat sfârșit sistemul de raționalizare a alimentelor impus în SUA, pe durata celui de-al doilea război mondial.

1971: China a devenit membru permanent al Consiliului de securitate al ONU.

1980: Naţionala de rugby a României obţinea o victorie istorică împotriva Franţei, scor 15-0, pe stadionul Giuleşti din Bucureşti

1991: Freddie Mercury anunță public că are SIDA; a murit a doua zi.

1996: Un avion etiopian de tip Boeing 767 cu 127 de pasageri la bord este deturnat. În lipsă de combustibil, se prăbușește în Oceanul Indian.

1999: Premiul „Pana de aur pentru libertatea presei” a fost acordat de Asociația Mondiala a Ziarelor (AMJ) ziaristului sirian Nizar Nayyouf, deținut din 1991 într-o închisoare militară din Damasc.

2000: Sunt repatriate rămășițele pământești ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim–ministru democrat al României înainte de comuniști (6 dec. 1944 – 28 feb. 1945); silit să demisioneze, părăsește România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA.

2002: Președintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a sosit la București, într-o vizită oficială. Este cel de-al patrulea președinte american care a vizitat România, după Gerald Ford, Richard Nixon și Bill Clinton.

2003: Revoluția Trandafirilor din Georgia: Președintele Georgiei, Eduard Șevarnadze, a demisionat. Decizia intervine după trei săptămâni de proteste ale opoziției, inițiate la 2 noiembrie.

2005: Ellen Johnson Sirleaf câştiga alegerile prezidenţiale din Liberia, devenind prima femeie aleasă la conducerea unei ţări africane

2006: Otrăvit cu polonium, fostul spion rus Aleksandr Litvinenko murea la Londra (n. 1962)

2011: Înceta din viaţă soprana catalană Montserrat Figueras, desemnată „Artist pentru Pace” (n. 1942)

2011: La capătul a 11 luni de proteste, Ali Abdullah Saleh renunţa la prerogativele de preşedinte al statului Yemen

2012: Murea actorul american Larry Hagman, celebru pentru rolul JR Ewing din serialul Dallas (n. 1931)

2016: Fost director al CFR, Mihai Necolaiciuc era condamnat la 8 ani de închisoare pentru devalizarea companiei feroviare de stat

2017: Înceta din viaţă actriţa Stela Popescu (n. 1935)

2019: Rinocerul de Sumatra devenea oficial o specie dispărută după decesul ultimului exemplar

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

VIDEO Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Târgu-Neamț printr-un eveniment special dedicat lui Mihai Eminescu

Publicat

pe

De

Astăzi, 15 ianuarie, comunitatea din Târgu-Neamț s-a reunit pentru a celebra Ziua Culturii Naționale și a marca 175 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu.

Evenimentul central al zilei, intitulat „CÂNTURI PENTRU NEUITARE”, a avut loc la ora 12:00, la Casa Culturii „Ion Creangă”. Elevii talentați ai Liceului „Vasile Conta” au oferit un spectacol artistic emoționant, dedicat cinstirii memoriei și operei celui supranumit „Luceafărul poeziei românești”.

Poezia și muzica au fost elementele cheie ale acestui moment sensibil, care a adus în fața publicului versurile nemuritoare ale lui Eminescu. Sala a fost animată de recitările pline de pasiune ale tinerilor și de momentele muzicale care au întregit atmosfera festivă.

Spectacolul a fost o oportunitate de a reafirma importanța moștenirii culturale eminesciene și de a inspira generațiile tinere să își aducă propria contribuție la perpetuarea valorilor literare românești.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată astfel la Târgu-Neamț cu o celebrare de suflet, ce a unit comunitatea în jurul artei, poeziei și tradițiilor noastre culturale.

Continua sa citesti

Actualitate

Dublă lansare de carte – Mihai Jitaru

Publicat

pe

De

Miercuri, 15 ianuarie 2025, sunteți invitați la Muzeul de Artă din Roman pentru a celebra Ziua Culturii Naționale prin poezie și artă. Această zi specială, dedicată memoriei poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată printr-un eveniment cultural de excepție: lansarea a două noi volume de poezii semnate de Mihai Jitaru.

Detalii despre eveniment:

Din anul 2011, data de 15 ianuarie, ziua de naștere a marelui nostru poet național, a devenit Ziua Culturii Naționale. Anul acesta, celebrarea capătă un aer deosebit prin prezentarea volumelor 2 și 3 din seria „Parfum de lemn”, intitulate „Aproape de iubire” și „Departe de noi”. Acestea vin în completarea primului volum, „Aproape de Dumnezeu”, lansat în 2023 la același muzeu.

Despre autor:

Mihai Jitaru, romașcan, este dascăl, poet, sculptor și grafician, un artist complet care îmbină cu talent cuvintele și imaginea. Cele trei volume din seria „Parfum de lemn” au apărut la Editura PIM din Iași, în anii 2023 și 2024, beneficiind de o grafică realizată chiar de autor.

Prefațatori:

Volumele sunt prefațate de personalități culturale remarcabile, printre care:

  • Profesor Nelu Dumbravă
  • Profesor Maria Gavrilă
  • Artist plastic Irina Lazăr
  • Doctor Elena Ionel

Moment muzical:

Evenimentul va fi încărcat de emoție datorită unui moment muzical susținut de Club Canto Noblesse, sub coordonarea profesorului Ionela Mardare-Mirică.

Vă invităm să luați parte la această sărbătoare a poeziei și artei, unde cultura și sensibilitatea se întâlnesc pentru a crea o experiență de neuitat.

Pentru mai multe detalii, accesați: link

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Prima expoziție locală a Asociației Fauna Nemțeană: peste 300 de păsări, porumbei și iepuri de rasă, în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Târgu Neamț!

Publicat

pe

De

Astăzi, Asociația Fauna Nemțeană, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, dă startul primei ediții a expoziției locale dedicate pasionaților de animale de rasă! Evenimentul se desfășoară în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț.

Peste 300 de exemplare impresionante de păsări, porumbei și iepuri de rasă sunt reunite sub același acoperiș, oferind o experiență captivantă pentru iubitorii de animale. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere rase rare, să afle informații de la crescători experimentați și să se bucure de o atmosferă educativă și prietenoasă.

Această expoziție marchează o premieră locală și reprezintă un eveniment de referință pentru comunitatea din Târgu Neamț.

Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția și să descoperiți frumusețea și diversitatea faunei de rasă!

Continua sa citesti

Popular