Connect with us

Actualitate

BOR anunță că oamenii vor avea voie să intre în biserici, dar în anumite condiții

Publicat

pe

Patriarhia Română a emis un comunicat de presă cu privire la regulile care vor fi impuse odată cu redeschiderea bisericilor în fața credincioșilor. Vârstnicii, dar și persoanele cu probleme de sănătate sunt rugate să evite slujbele publice. În ceea ce privește spovedania, aceasta se va face respectând o distanță de doi metri. 

Patriarhia Română a emis un comunicat în care precizează regulile care vor fi impuse la biserică odată ce acestea vor putea oficia slujbe cu participarea credincioșilor.

Îndrumările arată că persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, aşteptând pe un singur rând.

Distanţa de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

Patriarhia recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.

“Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârşite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăşi cu Sfintele Taine, în lăcaşul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh”, se arată în comunicatul de presă.

“Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecţie, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online)”, mai arată documentul citat.

Spovedirea şi Împărtăşirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

Persoanele care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) nu vor fi primite în lăcașul de cult.

Ordinea, disciplina, igiena şi respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnaţi ai bisericii respective.

Distanța de 2 metri între credincioși se va păstra și în zona exterioară, iar folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia slujitorilor bisericeşti care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

“Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtăşania individuală şi citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, mai anunță Patriarhia Română.

Spovedania, la doi metri distanță

În ceea ce privește spovedania, și atunci se va menține distanța de 2 metri.

“Spovedania credincioşilor şi citirea unor rugăciuni pentru aceştia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât şi credinciosul care se spovedeşte vor utiliza mască de protecţie şi vor menţine distanţa fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorităţii bisericilor şi caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul şi penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunţă de la distanţă, fără atingerea penitentului”, se arată în document.

Reguli noi sunt și pentru botez, cununie și înmormântare

Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârşi în lăcaşul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii). Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun (“paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii).

Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare.

Preoții vor trebui să își pregătească spațiul pentru primirea credincioșilor

La intrare şi ieşire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, uşa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieşire, pentru a se evita intersectarea credincioşilor.

La intervale de patru ore, potrivit dispoziţiilor autorităţilor, lăcaşul de cult urmează a fi bine aerisit.

La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

Să se evite atingerea și sărutarea obiectelor sfinte

În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se va arăta printr-o închinăciune, însoţită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului.

Până la normalizarea situaţiei, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanţei.

Desfăşurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

Numărul slujitorilor Sfântului Altar trebuie să fie relativ mic (de pildă, un ierarh, doi preoţi, doi diaconi şi doi paracliseri), pentru a se putea păstra o anumită distanţă de 2 m între ei.

Cântarea liturgică se realizează de către maximum 3 cântăreţi la parohii şi 6 cântăreţi la catedrale, care vor păstra între ei distanţa fizică sanitară.

Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăţi înainte şi după terminarea slujbelor, iar stranele şi pardoseala vor fi de asemenea curăţite.

Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriţei comune, la împărtăşirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.

Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Accesul în cimitire

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanţă de 2 m între persoane, cu excepţia membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeaşi locuinţă.

SURSA:presasm.ro

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Anunţ public privind emiterea actului de reglementare revizuit (SC BREMAD NEAMȚ S.R.L.)

Publicat

pe

De

24.11.2023-Anexa-5T-anunt-incadrare-BREMAD

Continua sa citesti

Actualitate

Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”

Publicat

pe

De

Marți, 21 noiembrie, a avut loc Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APEL 7 – Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.

Conferința de presă s-a desfășurat la sediul Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

Proiectul a fost implementat de Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași și DAC Music Performance (Norvegia).

Proiectul a avut in vedere creșterea nivelului de conștientizare și valorificare a culturii rome prin acțiuni integratoare cu conținut cultural-artistic și profesional cu implicarea persoanelor de etnie romă din județul Neamț.

In cadrul acestui proiect, s-a realizat și publicat o cercetare privind cultura romă. Totodată, au avut loc 10 reprezentații teatrale pentru 400 de persoane și s-a organizat un club de creație artistică pentru 75 de copii din jud. Neamț, timp de 12 luni.

Beneficiarii proiectului au căpătat cunoștințe și aptitudini cultural – artistice, printr-un program de consiliere vocațională. Este vorba despre 70 de persoane de etnie romă, din care 35 au beneficiat de formare profesională, iar 5 persoane romi au intrat intr-un program de internship, pentru 4 luni.

Proiectul a vizat si îmbunătățirea strategiilor de recepție a culturii rome prin dezvoltarea unei platforme dedicate artei contemporane create de copiii de etnie romă și derularea unui schimb de experiență de incluziune culturală în Norvegia cu 15 persoane, pentru 18 luni.

Valoarea proiectului: 891.366,53 lei (180.150,47 Euro), din care 85% Grant SEE și 15% bugetul național.

Principalele activități derulate în cadrul proiectului au fost următoarele:
• A.1 – Gestionarea, monitorizarea și controlul proiectului;
• A.2 –Îmbunătățirea referințelor culturale prin realizarea unei cercetări integrate privind formarea și evoluția etniei rome și transpunerea elementelor relevant ale acesteia într-o piesă de teatru
• A.3 – Creșterea incluziunii sociale prin inițiative dedicate copiilor, de tip club de creație artistic privind artele spectacolului și arta artizanală;
• A.4 – Organizarea de acțiuni de capacitare și de dobândire a cunoștințelor din sectoarele culturale și creative prin programe de formare profesională și instruire non-formală;
• A.5 – Dezvoltarea de inițiative de sensibilizare a publicului larg și de îmbunătățire a receptării culturii rome prin intermediul unei platforme virtuale și printr-un schimb de experiență și know – how.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Continua sa citesti

Actualitate

Cristian Ghinea lansează la Roman volumul „Cine a făcut România: Răscrucile noastre”

Publicat

pe

De

Politicianul, politologul și publicistul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor
Europene, lansează sâmbătă, la Roman, volumul „Cine a făcut România: Răscrucile
noastre”.
Lansarea de pe 11 noiembrie este programată la ora 19.00, la Roman Art Gallery.
În cadrul evenimentului vom putea urmări un dialog pe seama cărții între autorul
Cristian Ghinea, deputatul Iulian Bulai, specialistul în comunicare Teodora Baciu și liderul
consilierilor județeni USR, Maria Apostol. La final, va exista desigur și o sesiune de
autografe.
”Cine a făcut România“ spune istoria modernă a țării din perspectivă liberală și
conturează calea pe care trebuie să o urmăm pentru a completa modernizarea României.
“România a fost un proiect patriotic iluminist de eliberare a unor provincii care
rataseră primul val european de modernizare. Generația pașoptistă a profitat de
înfrângerea militară a Rusiei pentru a-i scoate pe români din scenariul absorbției în
imperiul feudal rusesc. Visul românesc a fost deturnat – și înainte, și după comunism – de
idei opuse celor care au creat statul și de interese înguste ale elitelor de pradă care au
refuzat mereu soluțiile democratice. Astăzi, adevăratul patriotism și adevăratul naționalism
înseamnă să revenim la visul părinților noștri fondatori: modernizare, egalitate,
proprietate, încredere în oamenii reali de lângă noi, ridicarea fiecărui român la rangul de
cetățean. Firul narativ istoric ajunge până în prezent și se leagă de viitor, pentru că
misiunea antifeudală continuă. Deși trăim astăzi cea mai bună epocă din istoria acestei
țări, pentru a încheia modernizarea României trebuie să trecem și cele câteva răscruci care
ne mai stau în cale”, a susține Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea, membru USR, a fost consilier de stat pentru afaceri europene,
deputat, europarlamentar și apoi ministru al investițiilor și fondurilor europene. El este
membru fondator și a fost președinte al Centrului Român de Politici Europene. A fost
editorialist între 1998 și 2015 la „Dilema Veche”, având de asemenea rubrici în „Cotidianul”
și „România Liberă”

Continua sa citesti

Popular