Connect with us

La Pas prin Moldova

Astăzi, 3 noiembrie este despre vânătorii de munte, 105 ani de la înființarea armei de elită. La mulți ani celor ce au simbol floarea de colț.

Publicat

pe

Știați că, la Târgu-Neamț s-a format și s-a antrenat primul batalion de vânători de munte din Armata Română?
           Arma vânătorilor de munte s-a înființat prin Ordinul Marelui Cartier General al Armatei României nr. 294, din 3 noiembrie 1916. Cu acest prilej, Școala de Schiori, înființată în octombrie 1916, s-a transformat în Corpul Vânătorilor de Munte. Ca valoare tactică, unitatea era similară cu un regiment organizat pe trei batalioane de vânători de munte, a câte trei companii fiecare. E bine de știut că trupele vânătorilor de munte nu se pot confunda cu trupele de vânători înființate în anii 1865-1866.
          Evenimentele militare care au avut loc la sfârșitul anului 1916 au impus dislocarea vânătorilor de munte din București în Moldova, în garnizoana Târgu-Neamț. Efectivul de 1980 de soldați și ofițeri, pe care l-a avut Corpul Vânătorilor de Munte, s-a organizat pe un Batalion de vânători de munte, format din șase companii : patru companii de pușcași, o companie de mitraliere și o companie de transmisiuni. Primul comandant al batalionului a fost maiorul Virgil Bădulescu, sub conducerea căruia ostașii au început procesul de instrucție.
Plecați din Târgu -Neamț la 26 iulie 1917, după un marș de 160 de km, Vânătorii de Munte au primit botezul focului în bătălia de la Oituz, obținând primul succes de luptă în ziua de 30 iulie la Cireșoaia și apoi la data de 6 august 1917 s-au opus ocupării pozițiilor de luptă ale românilor de către inamic, tot la Cireșoaia.
Întorcându-se în garnizoana Târgu -Neamț, la data de 2 noiembrie 1917, efectivele batalionului au servit la înființarea Regimentului 8 Vânători de Munte, organizat pe trei batalioane, și a Centrului de Instrucție a Vânătorilor de Munte.
În amintirea jertfei acestora a fost construit Monumentul-mausoleu, inaugurat la 29 iunie 1939, în cadrul unei ceremonii solemne la care a participat regele Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu, precum și numeroși generali, ofițeri superiori ai corpului de armată al vânătorilor de munte și oficialități ale județului Neamț.
Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Lansare CD – „Bucură-te, Împărăteasă Maică”

Publicat

pe

De

    Cu prilejul hramului Schitului Vovidenia al Mănăstirii Neamț, sâmbătă seara, după slujba vecerniei, se va lansa noul album al corului Vovideniei, înregistrat recent în biserica schitului, intitulat „Bucură-te, Împărăteasă Maică”.
      Noul cd cuprinde patru axioane compuse de Ciprian Porumbescu, înregistrate în premieră națională, alături de alte cântări și versuri din lirica românească, închinate Maicii Domnului.
Continua sa citesti

Actualitate

Neamțul, județul reprezentativ pentru locurile, tradițiile și oamenii săi emblematici!

Publicat

pe

De

❓Care este pentru voi #județul cu locuri, tradiții și oameni emblematici?
Poate vă mai amintiți ce am publicat vara anului trecut, când v-am prezentat frumusețile țării noastre?! Dorim să reluăm acest proiect, iar săptămânal ne propunem să ajungem în câte un județ din #România pentru a-l cunoaște mai în detaliu, iar astfel, #împreună, să-i promovăm obiectivele de referință și valorile naționale.

‼️ Așadar, vă invităm în secțiunea de comentarii să #nominalizați județul reprezentativ pentru dumneavoastră.
#Județul cel mai cel mai des menționat (la această postare!) până duminică, ora 18:00, va reprezenta prima noastră oprire de săptămâna viitoare.
Staaart vot! 😃

Continua sa citesti

Actualitate

Tradiții și obiceiuri pentru 1 ianuarie. Ce nu este bine să faci în prima zi din an

Publicat

pe

De

1 ianuarie este o zi foarte importantă pentru credincioși, păstrându-se o multitudine de tradiții și obiceiuri. Se spune că în prima zi a anului este bine să nu faci anumite lucruri dacă vrei să-ți meargă bine tot timpul. 

Seria de evenimente începe în Ajunul Anului Nou, pe 1 ianuarie oamenii având mare grijă să nu dea bani din casă, bijuterii sau alte bunuri de preț. În caz contrar, cei care nu respectă acest obicei atrag de partea lor lucruri negative, în special sărăcie.

O altă tradiție, care nerespectată atrage sărăcia, este aceea de a nu duce gunoiul și a nu oferi daruri în prima zi a noului an. De asemenea, este indicat ca prima zi a anului să nu te prindă cu datorii sau restanțe, așadar e bine să le achiți din timp.

Tradiții și obiceiuri pentru prima zi a noului an. Ce aduce sărăcie și ghinion

Românii păstrează cu sfințenie și o altă tradiție, aceea de a merge cu sorcova. Acest obicei este realizat în special de copii care vin pe la uși pentru a le ura gazdelor un an mai bun decât cel anterior. Cei mici primesc nuci, covrigi sau diferite dulciuri.

În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu trebuie să fii trist sau să plângi pentru că în felul acesta atragi de partea ta numai evenimente neplăcute. De asemenea, trebuie evitate certurile și discuțiile în contradictoriu pentru că se spune că așa va fi totul anul pentru tine.

De altfel, o vorbă din popor ne amintește că ziua de 1 ianuarie este una importantă. Ce faci în această zi te va urmări până la finalul anului, așadar aveți grijă cum vă comportați cu cei de lângă voi, dar și care este starea voastră de spirit.

Povestirile despre fantome și morți în prima zi a noului an sunt prevestitoare de rău și atrag ghinionul de partea celor care le aduc în discuție.

Cât despre masa festivă de pe 1 ianuarie este foarte bine să fie una bogată, dar de pe care să nu lipsească peștele și strugurii. Cei care consumă acest tip de carne se spune că vor trece prin viață la fel de lin precum peștele.

Totodată, în noaptea de Anul Nou trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, câte o boabă pentru fiecare lună a anului și astfel vei avea un an plin de belșug.

Sursa:fanatik.ro

Continua sa citesti

Popular