Actualitate
„Aș minți să spun că a fost ușor” – Vlad Peiu ne spune cum a fost campania electorală pentru un candidat independent

Întrebare: Vlad, spune-ne te rog – Cât de greu ți s-a părut să candidezi ca independent?
Vlad Peiu: „Aș minți să spun că a fost ușor. Toată legislația, toate procedurile par să fie făcute astfel încât să descurajeze candidații independenți. Și e cumva de înțeles, câtă vreme partidele au un cuv ânt important de spus în legislativ. Partidelor nu le plac oamenii care nu se aliniază lor și intereselor lor.”
Î: Consideri că partidelor le este teamă de independenți?
V.P.: „Da, absolut! Se observă și cu ochiul liber. Și nu neaparat partidelor ca entități, cât anumitor grupuri de interese din interiorul partidelor. Grupuri care atunci când se legiferează, au în minte orice, mai puțin binele cetățeanului. Dar am tratat totul ca pe o provocare. Ca pe un prim examen pe care trebuie să îl trec. Cu siguranță în administrație te lovești de provocări mai multe și mai grele de atât, așadar m-am mobilizat și am depășit cu brio toate piedicile.”
Î: Ai simțit cumva în această campanie că ți se pun și alte piedici, în afară de cele legate de înscrierea ta în cursă?
V.P.: „Dacă te referi la încercări de intimidare sau tentative de a mă face să renunț, ele au fost nenumărate. De la rude și apropiați ai candidaților care susțineau că ai lor câștigă detașat, chiar și din rândul celor care nu au foarte multe șanse și că n-are rost să insist în această cursă, până la mesaje trimise prin diverși cunoscuți comuni sau jurnaliști care se laudă în stânga și în dreapta că au articole compromițătoare la adresa mea gata scrise, pe care se pregătesc să le publice, pot spune că am văzut un pic din toate. Dar știu în același timp că nu suntem totuși în filmele cu mafioți, că le este teamă să depășească o anumită limită, așadar nu m-am simțit amenințat niciodată în adevăratul sens al cuvântului. Ei tot încearcă marea cu degetul, să vadă unde sau dacă cedez. Probabil e o surpriză pentru mulți că nu am cedat, că se apropie ziua alegerilor și cumva am reușit să îmi pun și să îmi mențin numele pe buletine le de vot, că am reușit să-mi organizez campania și să o duc la bun sfârșit, în timp ce unii dintre ei au tot sperat că mă voi bloca pe undeva pe parcurs.”
Î: Cum este cu respectarea regulilor electorale? Ți se pare că a fost o campanie fairplay din punctul ăsta de vedere?
V.P.: „În linii mari da, pot spune că majoritatea candidaților și echipele lor au dat dovadă de maturitate. Au mai fost mici scăpări, afișe sau alte materiale care nu respectau locul, dimensiunile sau chiar elementele minime care trebuie afișate, dar le-au remediat rapid. De asemenea, în mediul online, chiar și critica oamenilor a fost concentrată mai mult pe probleme ale comunității, rezolvate sau nu, promisiuni îndeplinite sau nu, oportunitatea unor cheltuieli și așa mai departe. Sunt plăcut surprins să constat că s-a renunțat la alte gesturi și atacuri personale, cu care ne-am tot obișnuit în ultimii 30 de ani.”
Î: Cât costă să candidezi independent?
V.P.: „Recunosc că am oscilat dacă să candidez sau nu, știind „din folclor” că o campanie electorală costă foarte mult. Am o situație materială bună, dar nu aș fi fost dispus să arunc pe geam pentru o campanie electorală, zeci de mii de euro munciți. Apoi am început să citesc legislația. Cu cât mă documentam mai mult, cu atât constatam că sumele vehiculate public sunt complet nerealiste. Pot să vă spun că eu am cheltuit în această campanie până în 10.000 lei. Cam 9.000 – 9.500 lei cu aproximație, sper să nu greșesc. Nu am o cifră exactă calculată acum, dar cam acolo cred că s-a ajuns. Și cred eu că mesajele mele au fost distribuite suficient de bine cu acești bani. Pentru a simplifica lucrurile, am apelat la o agenție din Suceava care s-a ocupat de cea mai mare parte din lucrări și mă felicit pentru decizia asta, întrucât am fost foarte mulțumit de colaborarea cu ei. La prima mea discuție cu o tipografie, mi s-au cerut 5.000 lei pentru 10.000 flyere. La tipografia respectivă văzusem în lucru și materialele unor contracandidați. Agenția din Suceava mi-a obținut un preț de 1.500 lei pentru 10.000 pliante (pliant = format de 3 ori mai mare decât flyerul inițial), la o tipografie din Cluj dacă nu greșesc. Cineva m-a criticat atunci că nu încurajez economia locală. Eu l-am întrebat – dacă nici măcar o campanie nu o poți gestiona eficient din punct de vedere al bugetului și te arunci la prima ofertă scumpă din piață, de ce aș alege să te votez și să îți dau pe mână bugetul unui oraș? Pot spune că în banii aceștia am realizat afișe pentru toate panourile stradale, am acoperit aproape tot orașul cu pliante, cutii poștale și distribuire stradală, am realizat un website pe care îl voi menține activ și după alegeri și voi prezenta toate proiectele în care mă implic, am beneficiat de prezență în social media, presă și altele. Și nu am făcut deloc rabat la calitate. Deci se poate! Chiar sunt plăcut surprins să constat, acum privind în urmă, cât de multe se pot face cu bani puțini, dacă îi gestionezi corect.”
Î: Cât de greu este să îți formezi o echipă atunci când ești independent?
V.P.: „Având în vedere și experiența mea trecută în politica de partid, am constatat o diferență majoră. În partid, oamenii care participă în campanii, bat apropo-uri că ei nu se implică degeaba și fiecare așteaptă câte ceva la schimb. De obicei moneda principală de schimb e „funcția”, bat-o vina! Fiecare dorește ca după campanie să își scrie câte ceva pe cartea de vizită. Când ești independent și nu ai în spate un aparat de partid care împarte funcții în stânga și în dreapta, nu prea ai ce să promiți și oamenii se filtrează. Calitatea celor din jurul tău crește. Pleacă oportuniștii și în locul lor vin oameni dispuși să te urmeze până în pânzele albe, să sprijine o altă abordare, o altfel de politică, fără să aștepte ceva la schimb. Asta nu înseamnă că nu îi voi încuraja pe fiecare să aplice pentru posturi publice, să se pregătească bine și să ia concursurile. Mi-aș dori să continui să lucrez cu mulți dintre ei și după campanie, convins fiind că sunt foarte capabili. Dar nu sunt omul care să facă trafic de influență sau să „numească” oameni, ca urmare a implicării lor într-o campanie. Și le-am spus asta de la început și le mulțumesc că au ales să-mi rămână alături, chiar și în condițiile astea.”
Î: Un mesaj către alți tineri care se gândesc să candideze la rândul lor independenți?
V.P.: „Păi ce să le spun? Depinde foarte mult de calitățile lor umane și pentru ce anume își doresc să candideze. Dacă vor să ajungă primari pentru că au auzit ei că se câștigă bine, le recomand să rămână în mediul privat și să facă performanță în domenii bine plătite, unde la ora 16:00 lași durerile de cap la birou și nu te mai interesează nimic altceva. În administrație le recomand să vină tuturor celor care simt o chemare pentru asta. Tuturor celor care vor să își pună o amprentă benefică pe schimbarea în bine a unei comunități locale. Tuturor celor care vor să facă storie, care nu dorm noaptea căutând idei prin care ar putea îmbunătăți ceva, oricât de mic în orașul lor. Cărora nu le pasă în mod deosebit ce salariu vor primi odată ajunși acolo sau la cât se termină programul. De asta cred că administrația actuală este complet depășită, la nivel de mentalități. De asta cred că mulți dintre ei trebuie să plece acasă – pur și simplu se vede că nu este locul lor acolo. Cred că partidele care îi susțin pe oamenii aceștia și consilierii lor de imagine sunt prinși într-o capcană a timpului, undeva prin retorica anilor ’90, din care îi vezi că nu reușesc deloc să iasă. Aceleași texte, aceleași povești, aceleași promisiuni de „schimbare”. De 30 de ani toată lumea promite schimbarea și nimeni nu o face atunci când ajunge la butoane. Încurajez orice tânăr pregătit și cu intenții bune, să nu se lase descurajat, speriat, intimidat, să facă un pas în față și să intre în cursele electorale, locale, naționale sau cu miză europeană. Pentru că se poate. Chiar se poate.”
Î: Un mesaj pentru alegători?
V.P.: „Mergeți la vot! Indiferent cine va conduce orașul în următorii 4 ani, trebuie să aibă legitimitate și asta se obține doar cu o prezență bună la urne. Iar dacă mesajele mele, candidatura mea și per ansamblu întregul meu efort de a mă afla pe liste ca independent v-a convins să mă votați, găsiți numele meu pe poziția 8, atât pe buletinele pentru alegerea primarului, cât și pe cele pentru Consiliul Local. Recomand de asemenea tuturor să meargă la urne în prima parte a zilei și să nu amâne. Date fiind măsurile excepționale cauzate de Covid-19, e destul de ușor de anticipat că s-ar putea forma cozi de așteptare și aglomerări în fața secțiilor și ne dorim ca toată lumea să își exercite dreptul la vot înaintea închiderii urnelor. În rest, ce să zic, mult succes tuturor!”
Actualitate
FOTO Autoturism răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Drăgușeni
În dimineața zilei de astăzi, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Drăgușeni. La locul incidentului au intervenit rapid pompierii militari suceveni, echipate cu o autospecială de descarcerare, precum și o ambulanță SMURD și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.






În urma impactului, au rezultat trei victime: doi adulți și un minor. Toate persoanele implicate în accident au fost conștiente și cooperative la momentul intervenției echipelor de salvare. După o evaluare medicală atentă, cele trei persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Echipele de pompieri și SMURD au acționat rapid pentru a asigura siguranța victimelor și a gestiona situația. Autospeciala de descarcerare a fost utilizată pentru a asigura accesul la persoanele blocate, iar echipajele medicale au oferit primul ajutor și au stabilizat starea victimelor înainte de transportul la spital.
Recomandări pentru șoferi
Acest incident subliniază importanța respectării regulilor de circulație și a conduitei preventive, în special pe drumurile secundare. Vă reamintim să:
- Reduceți viteza în zonele cu vizibilitate redusă sau pe drumurile neasfaltate;
- Păstrați distanța față de alte vehicule;
- Fiți atenți la condițiile meteorologice și de drum.
Actualitate
11 Martie 2025 – Un moment de reculegere în memoria lui Misu Câmpeanu

Pe 11 martie 2025, comunitatea din Târgu Neamț s-a reunit pentru a comemora un deceniu de la trecerea la cele veșnice a artistului Misu Câmpeanu, o legendă a muzicii românești. Evenimentul a fost un moment emoționant de reculegere și respect, în care vocea lui Misu a răsunat din nou în inimile celor care l-au ascultat și apreciat.
Un omagiu pentru un artist care a inspirat generații
Misu Câmpeanu a fost mai mult decât un cântăreț – a fost un povestitor al sufletului românesc, un artist care a adus bucurie și emoție prin melodiile sale. Cântecele sale, care au devenit simboluri ale orașului Târgu Neamț, au fost reinterpretate și amintite cu dragoste în cadrul evenimentului.
10 ani fără Misu Câmpeanu
La 10 ani de la plecarea sa, amintirea lui Misu Câmpeanu a fost celebrată prin muzica sa și prin poveștile împărtășite de cei care l-au cunoscut și iubit. Participanții au avut ocazia să reflecte asupra impactului pe care l-a avut asupra culturii locale și naționale, iar melodiile sale au readus în suflete emoții de altădată.
Un gând pios și o lumânare aprinsă
În această zi specială, comunitatea a aprins lumânări în memoria lui Misu Câmpeanu, într-un act simbolic de recunoștință pentru bucuria pe care a adus-o prin cântecele sale. Evenimentul a fost un mod frumos de a onora moștenirea sa, care rămâne o parte esențială a identității orașului Târgu Neamț.
De ce a fost important acest eveniment?
- Păstrarea moștenirii culturale: Evenimentul a subliniat importanța păstrării și promovării muzicii tradiționale românești;
- Legenda orașului: Misu Câmpeanu a fost și rămâne un simbol al Târgu Neamț, inspirând noi generații de artiști;
- Conectare emoțională: Muzica sa continuă să atingă sufletele ascultătorilor, creând legături între trecut și prezent.
Actualitate
VIDEO Accident rutier pe DN15C, lângă Cracaoani: Implicat un microbuz și un autoturism
Un accident rutier a avut loc astăzi pe DN15C, în apropiere de localitatea Cracaoani, implicând un microbuz de persoane și un autoturism. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul autoturismului a fost rănit în urma coliziunii și a fost transportat la un spital pentru a primi îngrijiri medicale.


Din primele date disponibile, în microbuz nu s-a raportat nicio persoană rănită. Pasagerii microbuzului au fost verificați de echipajele de urgență, iar situația lor nu dă motive de îngrijorare.
Echipele de poliție și salvare au intervenit imediat la fața locului pentru a gestiona situația și a efectua cercetările necesare. Traficul rutier a fost deviat temporar pentru a permite desfășurarea intervențiilor.
Vom reveni cu detalii suplimentare după finalizarea cercetărilor la fața locului și obținerea de informații oficiale de la autorități.
Revenim cu actualizări!
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 4 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 1 an
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 2 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!