Actualitate
Administrația locală si sportul in Târgu Neamț

„Vom începe cu sportul rege. În weekendul ce tocmai a trecut, am participat la un turneu de fotbal organizat pe terenul de fotbal al Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, concurs organizat în scop caritabil, banii strânși fiind donați copiilor defavorizați, pentru achiziționarea rechizitelor școlare. O inițiativa exemplară de altfel, toți participanțîi au dat dovadă de fair-play și respect în timpul meciurilor, cu mici tensiuni, pe ici pe colo, firești de altfel. A fost o atmosfera plăcută și toți participanții s-au felicitat la sfârșit, indiferent dacă au pierdut sau au câștigat. Am salutat astfel de inițiative și vom mai participa ori de câte ori se vor mai organiza.
Nu vrem să ne legăm neapărat de faptul că turneul a fost organizat de un anume partid politic, sau că a fost organizat chiar în timpul campaniei electorale. Sau să ne legăm de detalii tehnice, cum ar fi că terenul e cam strâmt, e cam strâmb, sau că nu este montată plasa deasupra suprafeței de joc și astfel mingile se duc fie în stradă principala, fie în curțile vecinilor, fie cad pe mașinile parcate în apropierea terenului; la un moment dat am rămas și fără mingi de joc. ?
Cel mai mult am dori să întrebam edilii locali de ce se percepe o taxa de închiriere de 100 Ron/ora pentru teren, o sumă ce ni se pare mare pentru orașul nostru? De ce în alte părți e gratis iar la noi nu? În Cluj Napoca de exemplu, terenurile de fotbal nou înființate din cadrul complexului sportiv se închiriază GRATIS!!! Rezervarea se face online sau la telefon și cu respectarea, bineînțeles, a regulilor de curătenie și disciplină, toată lumea e fericită. Terenurile sunt pline tot timpul, este promovat sportul, ceea ce înseamnă sănătate, și banii rămân în buzunarele cetățenilor. De ce la ei se poate și la noi nu? Și un program guvernamental a fost transformat în sursă de venit? Pentru liceu, primărie, nu știm exact.
Haideți să nu mergem atât de departe și să ne uităm în curtea unei comune din zona noastră, chiar lângă Târgu Neamț. Nu dăm nume pentru a nu se crede că facem campanie pentru un candidat anume, dar, aceeași poveste. Același program PNDL, același teren, aceeași mărime, aceleași condiții, preț ZERO. SE ÎNCHIRIAZĂ ÎN MOD GRATUIT!!! Doar cu rezervare în prealabil. La ei se poate și la noi nu. De ce?
Să mergem la stadionul echipei Ozana. Am observat cu toții că au fost amputate cele 2 terenuri din spatele stadionului pentru a construi amfiteatru. În loc să investească în acel spațiu, să creeze o baza sportivă modernă, care să conțină spații corespunzătoare de cazare, SPA, sala de forță și fitness, masaj, terenuri de antrenament, să atragem marile echipe să vină la noi în cantonamente, noi am demolat orice vis ce putea deveni realitate. Echipele mari de fotbal și nu numai, plătesc sume mari de bani pentru a avea unde să se antreneze, dar trebuie să le oferim condiții. Și aveam o poziție extraordinară, la baza cetății, plus că și spațiul îl aveam.
Amfiteatrul ar fi putut fi construit în parcarea din spatele tribunei stadionului, iar terenurile să le fi păstrat și modernizat. Această ar fi fost viziunea noastră privind baza sportivă Ozana. Dar se pare că nu am fost în același gând cu actuală conducere a orașului.
De menționat ar mai fi și sala de sport acoperită de la poalele Cetății Neamț, care are o suprafață de joc foarte bună, în schimb vestiarele și grupurile sanitare sunt rudimentare, având baterii defecte la dușuri și la chiuvete, iar igienă lasă mult de dorit.
Să trecem la tenis de câmp. Știați că avem 3 terenuri de tenis, disponibile zilnic, aparțînând clubului sportiv Târgu Neamț? Întrebam pentru că duminică după-amiază, probabil în una din ultimele duminici însorite ale anului, toate cele 3 terenuri de tenis erau pustii; unul acoperit și 2 descoperite. Porțile terenurilor închise cu lacăt. Am încercat să găsim o persoană de contact sau un număr de telefon, fără succes din păcate. Din nou, se evidențiază interesul autorităților față de promovarea sportului în orașul Târgu Neamț. Au avut grijă totuși să cheltuie bani pentru a achiziționa plasa de mascare, să o monteze de jur împrejurul terenurilor, pentru a nu vedea cetățenii că de fapt există terenuri de tenis dar sunt goale mai tot timpul.
Soluții?
– Crearea unui parteneriat public-privat, dacă nu avem personal în măsură să gestioneze și să promoveze tenisul de câmp în Orașul Târgu Neamț;
– Angajarea de personal competent, calificat, fără pile sau cumetrii, care să se ocupe efectiv de acest sport, de întreținerea în condițîi optime a terenurilor, de atragere a practicanților sportului, de organizare de concursuri, etc. Să angajăm oameni pasionați de acest sport și suntem siguri că vom reuși să atragem și sportivi în acest fel.
Și lista poate continuă, așteptăm sugestii și din partea dumneavoastră de altfel. Trebuie să folosim bazele sportive pe care le avem deja. Trebuie să încurajăm cetățenii să facă sport, trebuie să îi atragem creând condiții optime, organizând concursuri, turnee, antrenamente, pentru toate categoriile de cetățeni: copii, juniori, seniori, elevi, pensionari, fete, băieți, etc.
Dacă există voința, noi credem că putem face orice. Să mergem mai departe și să vorbim de piste de biciclete? Trotinete electrice, închiriere de biciclete, spații special amenajate pentru pasionații de skateboard și rotile? Vor sări din nou unii cu gură pe noi să ne taie aripile afirmând că visam, că mințim, că nu vom avea așa ceva decât peste 50 de ani probabil…
Noi vă contrazicem și vă spunem că se poate și la noi, sunt lucruri lumești și firești în anii pe care îi trăim. Trebuie să avem curaj că se poate și la noi, este nevoie în primul rând de inițiativa și voință.
Aceste probleme sunt bine cunoscute de către toți iubitorii de sport din orașul Târgu Neamț și nu numai, însă nimeni nu le-a expus în mod public. ” – a declarat Iulian Popa, Președintele USR Târgu Neamț.
Actualitate
Comunicat de presă ApaServ Neamț
Semnarea Contractului de Finanțare pentru Proiectul Cod SMIS 2014+ 157107 ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamt în perioada 2014 -2020”
Compania Judeţeană APA SERV S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, în calitate de Beneficiar si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, au semnat în data de 15.09.2023 Contractul de Finanţare nr. 2310,Cod SMIS 2014+ 157107 având ca obiect acordarea finanţării nerambursabile de către AM POIM, pentru implementarea ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamt în perioada 2014 -2020”
Prima etapa a proiectului este finanţată în cadrul POIM 2014-2020, Axa prioritară 3- Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.2.- Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, urmând ca etapa a doua a acestuia să fie finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Perioada de implementare a contractului de finantare POIM este de 3 de luni, respectiv între 07 Octombrie 2023 şi 31 Decembrie 2023 şi are o valoare totală de 92.831.459,16 lei, din care 62.518.036,88 lei finanţare nerambursabilă.
Obiectivul acestui Proiect major de investiţii este creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei din aria de operare a APA SERV SA din Judeţul Neamt.
În cadrul acestui Contract de Finanţare se vor realiza lucrări de infrastructură de alimentare cu apă potabilă, colectare şi epurare a apelor uzate în 42 Unități Administrativ Teritoriale din judeţul Neamt: municipiile Piatra Neamt şi Roman; oraşele Targu Neamt, Roznov si Bicaz; comunele Agapia, Alexandru cel Bun, Bira, Bodesti, Brusturi, Bargauani, Baltatesti, Costisa, Dobreni, Dochia, Dragomiresti, Dumbrava Rosie, Girov, Grumazesti, Garcina, Horia, Margineni, Piatra Soimului, Pipirig, Podoleni, Pangarati, Pastraveni, Rediu, Romani, Ruginoasa, Raucesti, Razboieni, Sabaoani, Savinesti, Tarcau, Tasca, Tibucani, Tupilati, Tamaseni, Urecheni, Stefan cel Mare si Zanesti.
La sfarsitul proiectului POIM,
locuitorii din aria de operare a APA SERV SA din judeţul Neamt vor beneficia de servicii mai bune de alimentare cu apă potabilă si de o mai buna colectare/tratare a apelor uzate.
Contractul finanţat din POIM include urmatoarele tipuri de investitii: extinderi fronturi de captare; extinderi conducte de aductiune; statii de clorinare; extinderi retele de alimentare cu apa; statii de pompare apa potabila; rezervoare, extinderi retele de canalizare; statii de pompare apa uzata; conducte de refulare; tratare namol.
Precizam ca valoarea totală a proiectului (etapa I+etapa II) este de 1.826.719.252,11 lei, iar perioada de implementare este de 36 de luni, respectiv între data de 07 Octombrie 2023 şi data de 31 Decembrie 2026.
Pentru etapa a doua a proiectului, care va fi finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, se vor realiza următoarele investiţii: reţele noi de distribuţie apă potabilă, aducţiuni noi şi reabilitate, reţele noi de canalizare, rezervoare înmagazinare, staţii tratare apă, staţii epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 l.e. şi peste
10.000 l.e.
Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020 Compania Judeţeană APA SERV S.A. Neamţ
Piatra Neamţ, str. Lt. Drăghiescu, nr.20, 610125
Tel 0233233340, Fax 0233218937, E-mail office@apaserv.eu Persoană de contact Miruna-Ioana Grecu, Ofiţer Publicitate


Actualitate
Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț
Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.
În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.
Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.
Actualitate
FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023
-
Actualitateacum 3 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 3 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 1 an
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 4 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 9 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 12 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 9 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog