Actualitate
VIDEO Omagiul Eroilor de pe Dealul Bobeuca: O Pagina sacră din istoria Neamțului
Astăzi ne înclinăm cu profund respect și omagiem înălțarea la cer a 14.000 de suflete care au plecat din acest loc sfânt – Dealul Bobeuca – Culmea Pleșu, supranumit „Golgota” localității noastre. Acest pinten desprins din Munții Stânișoarei străjuiește cu solemnitate comuna Vânători-Neamț, amintindu-ne de jertfa supremă a celor care și-au pierdut viața aici.
În luna iunie, acum 80 de ani, imediat după sărbătoarea Înălțării Domnului, acest loc a fost martorul unor lupte cumplite, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru oprirea ofensivei armatelor sovietice. Aproximativ 14.000 de suflete și-au găsit sfârșitul în aceste confruntări feroce, lăsând în urmă părinți, soții, copii, frați și surori greu încercați sufletește. Osemintele lor au fost înhumate în gropi comune, pe acest deal, transformându-l într-un loc sacru al amintirii și recunoștinței.
Din dorința de a cinsti memoria acestor eroi, părintele Iustin Pârvu, cunoscut ca „Sfântul din zona Neamțului”, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a inițiat în 2013 lucrările pentru construirea unui Mausoleu. Proiectul a fost realizat prin eforturile domnului Luca Neculai, președintele Asociației „ÎN MUNȚII NEAMȚULUI”, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț și Primăria Vânători-Neamț.
Acest Monument închinat eroilor a fost finalizat în anul 2016, grație muncii neobosite a domnului Luca Neculai. Sfințirea edificiului a avut loc pe 21 mai 2016, oficiată de către Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, aducând astfel un omagiu veșnic celor care și-au sacrificat viețile pe acest deal.
Continuând eforturile de comemorare, domnul Luca Neculai a instituit „Drumul Crucii”, un traseu marcat de 14 cruci din beton, fiecare decorată cu picturi din mozaic, pe calea de acces care duce la Monumentul Eroilor de pe Dealul Bobeuca. Aceste cruci vor fi sfințite duminică, 16 iunie 2024, cu prilejul oficierii Sfintei Liturghii. Acest eveniment liturgic se desfășoară anual, în prima duminică după sărbătoarea Înălțării Domnului, începând din 2016, în memoria celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră.
Prin aceste acte de pioșenie și recunoștință, păstrăm vie amintirea eroilor noștri și ne bucurăm de roadele jertfei lor supreme. Fie ca sacrificiul lor să ne inspire să trăim în pace și demnitate, onorând astfel moștenirea pe care ne-au lăsat-o.