Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (LIII). George-Cristian Potrivitu Bocăneț, humuleșteanul care face propulsoare spațiale

Publicat

pe

S-a născut în Humulești, în 1991. A absolvit Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, urmând cursurile Academiei Tehnice Militare din București ca șef de promoție, fiind acceptat în 2014 la un program internațional de dublu masterat în știinte și tehnologii spațiale, ”Space Master”, coordonat de Universitatea Tehnică Lulea din Suedia. Programul i-a oferit șansa să studiez în Germania și în Suedia, dincolo de Cercul Polar de Nord, în lumea aurorelor boreale și a taigalei europene. A urmat apoi programul de masterat, obținând a doua diplomă în tehnici spațiale și instrumentație satelitară, la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse, Franța. Din martie 2016 lucrează la Agenția Spațială Japoneză JAXA, unde desfășoară cercetarea pentru teza de masterat în domeniul propulsoarelor magnetoplasmadinamice.[1] În prezent își face doctoratul la Nanyang Technological University din Singapore (NTU), ca bursier al Institutului Național al Educației de acolo, și face cercetări despre propulsoarele electrice cu plasmă de mică putere, folosite în domeniul spațial. [2]Sunt aproape 100% un produs al şcolii româneşti şi al societăţii româneşti, traversând împreună anii tranziţiei (’90) şi ai redresării (primul deceniu al noului mileniu), terminându-mi studiile de licenţă în inginerie aerospaţială la Bucureşti, în 2014. Am reuşit ca până la vârsta de 26 de ani să studiez, locuiesc şi să muncesc în şapte ţări din Europa şi Asia, urmărind cu ardoare visurile copilariei. Ultima escală, care va fi şi cea mai lungă de până acum, este în Singapore unde mi-am început de curând doctoratul în fizica plasmei şi propulsie electrică spaţială, domenii în care am activat în ultimii 4 ani, la Nanyang Technological University. Totul a început la gradiniţa din centrul Humuleştiului şi cu devotamentul unei educatoare minune. A urmat periplul prin băncile şcolii din acelaşi Humuleşti, îndrumat de o învăţătoare cu har şi de profesori care ne-au oferit mie şi colegilor tot ce aveau mai bun de dat! Liceul l-am urmat în Tg. Neamţ, un mic oraş din iubita mea Moldovă. Multă teorie, puţin experiment. Însă nu cred că asta a fost sau este principala problemă a sistemului nostru educaţional. Teoria este ca o pastilă, cel mai important lucru fiind dozarea ei după nevoile „pacientului”. Cu alte cuvinte, impactul unui invăţământ pur teoretic este diferit de la elev la elev, putând da naştere la extreme (performanţă maximă-eşec casatrofic) şi o foarte subţire patură de mijloc. Învăţatul pe de rost este crucial în primii ani de şcoală, este sarcina cea mai simplă pe care un creier sănătos o poate face şi trebuie să o facă.[3] Munca de cercetare l-a purtat prin șapte țări numai în ultimii șase ani, în centre de cercetare importante din domeniul spațial și nu se va opri aici. Îi e dor de România, unde vine o dată pe an, dar acasă pentru George-Cristian Potrivitu este întreaga Planetă, declarând că: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”

 

Prof. Bălan Emanuel

 

[1]https://mesagerulneamt.ro/2016/01/nemteanul-george-potrivitu-desemnat-cel-mai-bun-student-roman-din-europa-sa-nu-uitati-sa-visati-a-spus-marele-castigator/?fbclid=IwAR1wVOvKhCd26dReXFZpKu5KtS_Jlwao6n-pILietUPlzlwn9GoTYkjpRd8 (accesat la 28 iulie 2019).

[2] https://www.libertatea.ro/stiri/2239785-2239785 (accesat la 28 iulie 2019).

[3] https://www.scrisulfacebine.ro/2018/03/15/george-cristian-potrivitu-bocanet-daca-si-numai-daca/ (accesat la 28 iulie 2019).

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru

Publicat

pe

De

Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.

sursa: doxologia.ro

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!

Publicat

pe

De

Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ. 

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.

????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.

Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.

Continua sa citesti

Popular