Connect with us

Actualitate

Informare Primăria Orașului Târgu-Neamț

Publicat

pe

Stimați cetățeni,

Ne confruntăm cu o situație critică în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă a orașului Târgu-Neamț și cu toții resimțim nevoia de clarificare. Situația se datorează faptului că se produc avarii constante la conducta de aducțiune Preutești – Batalion dar și faptului că frontul de captare Lunca funcționează cu 6 (șase) puțuri din 14 (datorită lipsei de apă).

Încă de la înființarea sistemului de alimentare cu apă din anii ‘70, orașul Târgu-Neamț este alimentat de captarea de la Lunca-Nemțișor, captare ce a fost dimensionată și proiectată pentru a deservi orașul și stațiunea Bălțătești (nu comuna). La dimensionarea captării s-a luat în calcul varianta cea mai dezavantajoasă, adică, conform specificului zonei în perioadele de secetă prelungită și în special în perioada septembrie-octombrie-noiembrie-decembrie, din 14 puțuri cu apă rămân funcționale cu debit constant 6 puțuri. Ceea ce era suficient pentru a alimenta orașul Târgu-Neamț și stațiunea Bălțătești. Acum, din această sursă se alimentează orașul nostru, satul Vânători, cartierele, Blebea, Humulești și Humuleștii Noi, comunele Agapia, Grumăzești și Bălțătești. Astfel, în perioade de criză sursa de captare apă potabilă Lunca nu mai face față. În anii ‘90 s-a construit un nou front de captare apă potabilă la Preutești și conducta de aducțiune de aproximativ 13 km și rezervorul de înmagazinare Batalion (5.000 mc), pentru a deservi zona industrială din Târgu-Neamț. Astfel, legăturile de la rezervor la rețeaua de distribuție a orașului asigură apă pentru zona Barieră. Având în vedere că acest rezervor a fost proiectat pentru a deservi zona industrială (de la vremea respectivă), acesta nu poate să asigure singur în totalitate apa către tot orașul. Doar în perioade de criză poate să aducă un aport la debitul de captare Lunca – rezervor Cetate. La finalul anilor 2000, datorită desființării zonei industriale conducta de aducțiune Preutești-Batalion a intrat în “conservare”. După anul 2009, ca urmare a creșterii consumului de apă și a extinderilor rețelelor de distribuție în unele comune și cartiere limitrofe orașului nostrum, s-a repus în funcțiune această conductă.

Datorită nefolosirii pe o perioadă îndelungată aducțiunea Preutești-Batalion prezintă un grad avansat de degradare (peste 500 de avarii anual). Având în vedere că respectiva conductă este din oțel (OEL) -DN 600 (dimensiune) și lucrează cu 13-14 atmosfere pentru remedierea unei avarii este necesară golirea respectivei conducte, care durează 8 ore.

La aceasta se adaugă: remedierea avariei – 4 ore, schimbarea unui tronson – aproximativ 8 ore, după care urmează încărcarea conductei – 12 ore.

Concluzii: Pentru remedierea unei avarii, de la oprire până la refurnizarea apei, timpul necesar este de 24 de ore.

Autoritatea publică locală este conștientă de frustrarea pe care o resimt cetățenii. Primarul orașului, domnul Daniel Harpa, a făcut eforturi considerabile pentru a rezolva această problemă, inclusiv prin schimbarea rețelei de apă din oraș, veche de 40 de ani, investiții majore în infrastructura de apă-canal. Aceste investiții, de circa 3 milioane de euro în ultimii 10 ani, au vizat tocmai îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru comunitatea noastră.

Cu toate acestea, trebuie să precizăm că frontul de captare Lunca și Preutești, împreună cu aducțiunile Lunca – Cetate și Preutești – Batalion nu se află în administrarea Primăriei noastre și nu putem interveni direct de la bugetul local pentru această infrastructură. Ele aparțin Consiliului Județean și sunt date în administrare Companiei Județene Apa Serv S.A.

Suntem conștienți de disconfortul creat de această situație și depunem toate eforturile pentru a colabora cu autoritățile județene și centrale pentru a găsi soluții viabile și durabile la problema apei din orașul nostru.

Vă mulțumim pentru înțelegere și sprijin.

Cu respect,

Primăria Orașului Târgu Neamț

Actualitate

Anunţ public privind emiterea actului de reglementare revizuit (SC BREMAD NEAMȚ S.R.L.)

Publicat

pe

De

24.11.2023-Anexa-5T-anunt-incadrare-BREMAD

Continua sa citesti

Actualitate

Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”

Publicat

pe

De

Marți, 21 noiembrie, a avut loc Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APEL 7 – Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.

Conferința de presă s-a desfășurat la sediul Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

Proiectul a fost implementat de Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași și DAC Music Performance (Norvegia).

Proiectul a avut in vedere creșterea nivelului de conștientizare și valorificare a culturii rome prin acțiuni integratoare cu conținut cultural-artistic și profesional cu implicarea persoanelor de etnie romă din județul Neamț.

In cadrul acestui proiect, s-a realizat și publicat o cercetare privind cultura romă. Totodată, au avut loc 10 reprezentații teatrale pentru 400 de persoane și s-a organizat un club de creație artistică pentru 75 de copii din jud. Neamț, timp de 12 luni.

Beneficiarii proiectului au căpătat cunoștințe și aptitudini cultural – artistice, printr-un program de consiliere vocațională. Este vorba despre 70 de persoane de etnie romă, din care 35 au beneficiat de formare profesională, iar 5 persoane romi au intrat intr-un program de internship, pentru 4 luni.

Proiectul a vizat si îmbunătățirea strategiilor de recepție a culturii rome prin dezvoltarea unei platforme dedicate artei contemporane create de copiii de etnie romă și derularea unui schimb de experiență de incluziune culturală în Norvegia cu 15 persoane, pentru 18 luni.

Valoarea proiectului: 891.366,53 lei (180.150,47 Euro), din care 85% Grant SEE și 15% bugetul național.

Principalele activități derulate în cadrul proiectului au fost următoarele:
• A.1 – Gestionarea, monitorizarea și controlul proiectului;
• A.2 –Îmbunătățirea referințelor culturale prin realizarea unei cercetări integrate privind formarea și evoluția etniei rome și transpunerea elementelor relevant ale acesteia într-o piesă de teatru
• A.3 – Creșterea incluziunii sociale prin inițiative dedicate copiilor, de tip club de creație artistic privind artele spectacolului și arta artizanală;
• A.4 – Organizarea de acțiuni de capacitare și de dobândire a cunoștințelor din sectoarele culturale și creative prin programe de formare profesională și instruire non-formală;
• A.5 – Dezvoltarea de inițiative de sensibilizare a publicului larg și de îmbunătățire a receptării culturii rome prin intermediul unei platforme virtuale și printr-un schimb de experiență și know – how.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Continua sa citesti

Actualitate

Cristian Ghinea lansează la Roman volumul „Cine a făcut România: Răscrucile noastre”

Publicat

pe

De

Politicianul, politologul și publicistul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor
Europene, lansează sâmbătă, la Roman, volumul „Cine a făcut România: Răscrucile
noastre”.
Lansarea de pe 11 noiembrie este programată la ora 19.00, la Roman Art Gallery.
În cadrul evenimentului vom putea urmări un dialog pe seama cărții între autorul
Cristian Ghinea, deputatul Iulian Bulai, specialistul în comunicare Teodora Baciu și liderul
consilierilor județeni USR, Maria Apostol. La final, va exista desigur și o sesiune de
autografe.
”Cine a făcut România“ spune istoria modernă a țării din perspectivă liberală și
conturează calea pe care trebuie să o urmăm pentru a completa modernizarea României.
“România a fost un proiect patriotic iluminist de eliberare a unor provincii care
rataseră primul val european de modernizare. Generația pașoptistă a profitat de
înfrângerea militară a Rusiei pentru a-i scoate pe români din scenariul absorbției în
imperiul feudal rusesc. Visul românesc a fost deturnat – și înainte, și după comunism – de
idei opuse celor care au creat statul și de interese înguste ale elitelor de pradă care au
refuzat mereu soluțiile democratice. Astăzi, adevăratul patriotism și adevăratul naționalism
înseamnă să revenim la visul părinților noștri fondatori: modernizare, egalitate,
proprietate, încredere în oamenii reali de lângă noi, ridicarea fiecărui român la rangul de
cetățean. Firul narativ istoric ajunge până în prezent și se leagă de viitor, pentru că
misiunea antifeudală continuă. Deși trăim astăzi cea mai bună epocă din istoria acestei
țări, pentru a încheia modernizarea României trebuie să trecem și cele câteva răscruci care
ne mai stau în cale”, a susține Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea, membru USR, a fost consilier de stat pentru afaceri europene,
deputat, europarlamentar și apoi ministru al investițiilor și fondurilor europene. El este
membru fondator și a fost președinte al Centrului Român de Politici Europene. A fost
editorialist între 1998 și 2015 la „Dilema Veche”, având de asemenea rubrici în „Cotidianul”
și „România Liberă”

Continua sa citesti

Popular