Actualitate
Informare Primăria Orașului Târgu-Neamț
Stimați cetățeni,
Ne confruntăm cu o situație critică în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă a orașului Târgu-Neamț și cu toții resimțim nevoia de clarificare. Situația se datorează faptului că se produc avarii constante la conducta de aducțiune Preutești – Batalion dar și faptului că frontul de captare Lunca funcționează cu 6 (șase) puțuri din 14 (datorită lipsei de apă).
Încă de la înființarea sistemului de alimentare cu apă din anii ‘70, orașul Târgu-Neamț este alimentat de captarea de la Lunca-Nemțișor, captare ce a fost dimensionată și proiectată pentru a deservi orașul și stațiunea Bălțătești (nu comuna). La dimensionarea captării s-a luat în calcul varianta cea mai dezavantajoasă, adică, conform specificului zonei în perioadele de secetă prelungită și în special în perioada septembrie-octombrie-noiembrie-decembrie, din 14 puțuri cu apă rămân funcționale cu debit constant 6 puțuri. Ceea ce era suficient pentru a alimenta orașul Târgu-Neamț și stațiunea Bălțătești. Acum, din această sursă se alimentează orașul nostru, satul Vânători, cartierele, Blebea, Humulești și Humuleștii Noi, comunele Agapia, Grumăzești și Bălțătești. Astfel, în perioade de criză sursa de captare apă potabilă Lunca nu mai face față. În anii ‘90 s-a construit un nou front de captare apă potabilă la Preutești și conducta de aducțiune de aproximativ 13 km și rezervorul de înmagazinare Batalion (5.000 mc), pentru a deservi zona industrială din Târgu-Neamț. Astfel, legăturile de la rezervor la rețeaua de distribuție a orașului asigură apă pentru zona Barieră. Având în vedere că acest rezervor a fost proiectat pentru a deservi zona industrială (de la vremea respectivă), acesta nu poate să asigure singur în totalitate apa către tot orașul. Doar în perioade de criză poate să aducă un aport la debitul de captare Lunca – rezervor Cetate. La finalul anilor 2000, datorită desființării zonei industriale conducta de aducțiune Preutești-Batalion a intrat în “conservare”. După anul 2009, ca urmare a creșterii consumului de apă și a extinderilor rețelelor de distribuție în unele comune și cartiere limitrofe orașului nostrum, s-a repus în funcțiune această conductă.
Datorită nefolosirii pe o perioadă îndelungată aducțiunea Preutești-Batalion prezintă un grad avansat de degradare (peste 500 de avarii anual). Având în vedere că respectiva conductă este din oțel (OEL) -DN 600 (dimensiune) și lucrează cu 13-14 atmosfere pentru remedierea unei avarii este necesară golirea respectivei conducte, care durează 8 ore.
La aceasta se adaugă: remedierea avariei – 4 ore, schimbarea unui tronson – aproximativ 8 ore, după care urmează încărcarea conductei – 12 ore.
Concluzii: Pentru remedierea unei avarii, de la oprire până la refurnizarea apei, timpul necesar este de 24 de ore.
Autoritatea publică locală este conștientă de frustrarea pe care o resimt cetățenii. Primarul orașului, domnul Daniel Harpa, a făcut eforturi considerabile pentru a rezolva această problemă, inclusiv prin schimbarea rețelei de apă din oraș, veche de 40 de ani, investiții majore în infrastructura de apă-canal. Aceste investiții, de circa 3 milioane de euro în ultimii 10 ani, au vizat tocmai îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru comunitatea noastră.
Cu toate acestea, trebuie să precizăm că frontul de captare Lunca și Preutești, împreună cu aducțiunile Lunca – Cetate și Preutești – Batalion nu se află în administrarea Primăriei noastre și nu putem interveni direct de la bugetul local pentru această infrastructură. Ele aparțin Consiliului Județean și sunt date în administrare Companiei Județene Apa Serv S.A.
Suntem conștienți de disconfortul creat de această situație și depunem toate eforturile pentru a colabora cu autoritățile județene și centrale pentru a găsi soluții viabile și durabile la problema apei din orașul nostru.
Vă mulțumim pentru înțelegere și sprijin.
Cu respect,
Primăria Orașului Târgu Neamț
Actualitate
„Din dragoste de colinde și folk” cu Margareta Mihăilescu – un eveniment de suflet la Târgu-Neamț
Pe 15 decembrie, de la ora 16:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, iubitorii de tradiții și muzică folk sunt invitați la un spectacol deosebit intitulat „Din dragoste de colinde și folk”, având-o ca protagonistă pe îndrăgita interpretă Margareta Mihăilescu.
Acest eveniment cultural promite să aducă în sufletele spectatorilor magia sărbătorilor de iarnă, îmbinând armonios muzica tradițională cu sunetul cald al chitarei folk.
Invitați speciali care completează spectacolul
Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de o serie de invitați de seamă, printre care:
- Etnograf Marcel Lutiuc, care va oferi perspective autentice asupra tradițiilor românești.
- Corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, condus de preotul Marius Brumă.
- Grupul de copii „Ariciorii”, sub îndrumarea părintelui Ștefan Cenușă.
- Grupul vocal al Asociației de Pensionari Târgu-Neamț, care va aduce pe scenă cântece de suflet.
- Corul „Sfântul Serghie” de la Parohia Rădeni, coordonat de preotul Andrei George Stan.
- Grupul folcloric „Bujorelul”, cu colinde, datini și obiceiuri din Țara Dornelor, coordonat de profesorul Bogdan Negrea.
Un eveniment pentru întreaga comunitate
Intrarea este liberă, evenimentul fiind dedicat tuturor celor care iubesc muzica autentică și tradițiile românești. Organizatorii își propun să creeze un moment de comuniune și bucurie, care să aducă oamenii mai aproape de spiritul sărbătorilor.
Parteneri media
Evenimentul este susținut de partenerii media:
- Tele Moldova+ HD – „Televiziunea care ne unește”
- Neamt24.ro
- Radio M Plus FM
Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de un spectacol de suflet, alături de artiști talentați și invitați speciali! Pe 15 decembrie, lăsați-vă cuprinși de magia colindelor și farmecul muzicii folk, în cadrul unui eveniment memorabil la Târgu-Neamț.
Actualitate
„Fii parte din miracolul Anisiei!”
Haideți să ne unim forțele pentru o cauză nobilă! Participă la Turneul Caritabil de Fotbal ce va avea loc la Sala Sporturilor din Grumăzești, pe 14 și 15 decembrie.
Scopul nostru? Să o ajutăm pe micuța Anisia, în vârstă de doar 1 an și 4 luni, să-și vadă familia pentru prima dată, printr-o intervenție medicală în Turcia.
Cum te poți implica?
- Înscrie-ți echipa la numerele de telefon: 0730 890 628 sau 0749 974 228.
- Vino alături de noi să susținem cauza și să fim parte din lumina ei!
Împreună, facem un miracol de Crăciun, în comuna faptelor bune!
Te așteptăm!
Actualitate
Uniți Vestim Nașterea Domnului – Eveniment de suflet la Vânători-Neamț
Pe 18 decembrie 2024, Căminul Cultural „M. Sadoveanu” din Vânători-Neamț va găzdui un eveniment special dedicat celebrării Nașterii Domnului. Organizat de Primăria Vânători-Neamț și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Protopopiatul Târgu Neamț și Cercul Pastoral „Sfântul Nicolae”, evenimentul promite să aducă împreună comunitatea locală într-un moment de bucurie și reflecție spirituală.
Un eveniment pentru întreaga comunitate
Intitulat sugestiv „Uniți Vestim Nașterea Domnului!”, spectacolul reunește coruri și artiști locali într-un spectacol de colinde și cântece tradiționale. Participarea numeroaselor parohii din zonă demonstrează legătura puternică dintre comunitățile religioase din localitățile Vânători-Neamț, Pipirig și împrejurimi:
- Parohia Vânători I
- Parohia Vânători II
- Parohia Lunca
- Parohia Nemțișor
- Parohia Drehuța
- Parohia Mănăstirea Neamț
- Parohia Pipirig I și II
- Parohia Boboești
- Parohia Pluton
- Parohia Stânca
- Parohia Leghin
Momente artistice deosebite
Invitați de seamă vor aduce o notă de emoție și tradiție spectacolului:
- Corul „Strop de Ler”, format din cadre didactice din comuna Petricani, va încânta publicul cu interpretări autentice ale colindelor românești.
- Atelierul de Canto Ana Dragu va adăuga un strop de eleganță și profesionalism evenimentului prin interpretări deosebite.
Detalii organizatorice
Evenimentul începe la ora 16:00, iar intrarea este liberă, oferind astfel tuturor posibilitatea de a participa și de a se bucura de atmosfera sărbătorilor de iarnă.
Un moment de reflecție și bucurie
Această sărbătoare spirituală are rolul de a uni comunitatea în jurul valorilor creștine și tradițiilor locale, aducând lumină și căldură sufletească în prag de Crăciun.
Nu ratați acest prilej unic de a vă conecta cu spiritul sărbătorilor alături de familia și prietenii voștri!
-
Actualitateacum 10 luni
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 4 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 11 luni
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 2 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!