Connect with us

Actualitate

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XX)

Publicat

pe

Știați că, cel mai mare lac de baraj natural din Europa se află în Neamț?

 

Este vorba despre lacul Cuejdel, sau lacul Crucii, situat în Munții Stânișoarei, în bazinul superior al râului Cuejdi, mai exact pe cursul mijlociu al Cuejdelului, unul din afluenții săi de stânga. Lacul s-a format în mai multe etape ca urmare a alunecărilor de teren în urma ploilor abundente. Formarea a avut loc în perioada 1978-1991, când mase mari de pământ surpându-se pe versantul stâng al pârâului Cuejdel, au obturat cursul pârâului, formând un baraj natural. Prin opturarea cursului pârâului, în decursul timpului, apele s-au acumulat formând lacul pe care îl vedem și noi astăzi. Astăzi suprafața acestui lac depășește 150 de hectare, adâncimea medie este de aproximativ 10 m iar volumul de apă reprezintă aproximativ 1.000.000 m³ de apă. Inventarul floristic al zonei cercetate cuprinde 144 specii de plante superioare, aparţinând la 48 familii.

Fauna de nevertebrate este reprezentată prin viermi, moluşte şi dintre artropode: arahnide, crustacee, miriapode şi insecte. Din clasa peşti, în lacul Cuejdel se regăsesc reprezentanți ai subclasei Osteichthyes, reprezentativi fiind Salmo trutta fario specie introdusă, Carassius carassius, specie invazivă, Phoxinus phoxinus și Gobio gobio.

Avifauna Rezervației Naturale Lacul Cuejdel este una specifică pădurilor de amestec, fiind identificate un număr mare de specii caracteristice acestora, peste 10 specii, în timp ce fauna este specific pădurilor de amestec, întâlnindu-se specii precum Erinaceus europaeus, Sorex alpinus, Lepus europaeus, Sciurus vulgaris, Microtus agrestis, Sus scropha, Ursus arctos, Canis lupus.

Din 2004 este rezervație naturală

 

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: http://www.muntesiflori.ro/lacul-cuejdel/

Sursa imaginii: Florin Anegroaei

 

 

Știați că, cel mai mare lac de baraj natural din Romania si din Europa este Lacul Cuejdel, având o suprafață de circa 150 ha, o adâncime medie de aproximativ 10 m şi un volum de aproximativ 1 000 000 m³ de apă, fiind declarat din 2004 rezervație naturala!

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru

Publicat

pe

De

Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.

sursa: doxologia.ro

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!

Publicat

pe

De

Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ. 

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.

????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.

Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.

Continua sa citesti

Popular